Microlån, Budget och din ekonomi

Jag har vid tidigare tillfällen nämnt microlån och andra typer av lån som jag inte riktigt gillar. Men oavsett vad jag tycker så finns det självklart få tillfällen när det kan verka lämpligt för en person att ansöka om ett sådant lån. Jag tänkte här i detta inlägget göra en liten genomgång av hur jag tror att dessa lån hänger ihop med en persons ekonomi och vad man kan göra för att undvika situationer där man kan behöva tänkas ta ett microlån. Kort och gott så hänger behovet av att ta ett microlån på hur ens ekonomi ser ut överlag. Jag vet att alla kan ha dåliga månader och så vidare. Men är det så att man har väldigt bra koll på sin ekonomi så vet man om att det kommer att komma månader som blir dyrare än beräknat och då har man kompenserat detta på de andra månaderna som då var “billigare”. Och det är just här som budget kommer in. Jag tror att de personer som sköter sin ekonomi väldigt bra och har stenkoll på vart pengarna går via en budget inte tar så många nödlån som andra gör. Rättare sagt jag tror att de är närmare noll. För har man en budget och då givetvis en buffert så ska ett lån på upp till 5000kr aldrig vara nödvändigt. Och är det så att man nu skulle behöva låna så ska man ha skött sin ekonomi så bra att det bara är att gå till banken och be om att få låna lite mer. De ska mer eller mindre vara säkra på att få sina pengar tillbaka.

Att göra en budget är något som alla borde lära sig. Rika liksom fattiga. Det finns ingen bortförklaring. Jag vet väldigt många som med hjälp av sin budget lokaliserat utgifter som var alldeles för höga och därmed kunnat åtgärda detta.  Utan vetskap om vart pengarna går så är det inget man kan göra för att förbättra sin ekonomi. Och då hamnar man allt oftare i den situation där man behöver ta microlån för att klara sin månad. Men då kommer istället baksmällan nästa månad och ännu mer utgifter som med hjälp av microlån snabbt byggs upp. Så jag tror att all den uppmärksamhet som dessa lån och låneföretag har fått snarare beror på hur dåliga vi svenskar är på vår ekonomi överlag. Ja de lånen är svindyra men det brukar snabba krediter vara så det är inget konstigt med det. Det konstiga är snarare hur folk missköter sin ekonomi så otroligt mycket. Vill du läsa mer så kan du göra det på http://snalanningen.se/microlan/

Storhandlat

Då har jag idag även hunnit med att storhandla. Vilket är något jag försöker göra så ofta jag kan då jag kan slippa att åka att småhandla varje dag hos den lokala icahandlarn så fort man ska laga mat.  Detta är något som jag alltid räknar med att göra då jag efter att ha räknat lite på det kan spara en väldigt stor summa pengar varje år. Bara det att jag slipper ta bilen till Ica för att handla varje dag blir ett antal  hundralappar om inte upp mot tusen kronor varje år. Sen så vet vi ju alla att det är billigare på de lite större affärerna. Sen så är jag tyvärr även sån att jag väldigt lätt faller för frestelsen att handla något extra när jag väl är där vilket även gör att det blir ännu dyrare för min del. Så genom att storhandla så slipper jag då onödiga utgifter.

Avanza zero

Jag gillar absolut inte att bara ha mina pengar liggandes på ett sparkonto med väldigt lite ränta. Utan är det så att jag har lite småsummor som jag vet att jag inte kommer behöva ha användning av direkt på endag så brukar jag istället göra så att jag sätter in dem på fonder. Så får man förhoppningsvis ut någon form avkastning på sina pengar. Dock så kan det ju gå åt andra hållet med, så jag sätter aldrig in pengar jag tror jag kommer behöva ta ut igen den närmaste tiden.

Avanza zero är något jag har börjat använda mig av väldigt mycket på den senaste tiden. För att få in pengarna på börsen brukar jag så fort jag har små summor över, som är för små för att det ska vara värt att köpa aktier för dem, så sätter jag in de pengarna på fonden avanza zero. När sedan dessa pengar har blivit så pass stora eller att jag fått mer pengar över så tömmer jag avanza zero och gör istället köp i de aktier som jag har mina förväntningar på. Så i och med att avanza zero inte har något courtage om man är kund hos avanza så kan man få in pengarna på börsen utan någon avgift. Det gillar jag

Det första inlägget

Det här är då det första inlägget på den här bloggen. Jag har länge velat starta just en blogg inom ekonomi då jag läser en hel del och det är härliga diskussioner om allt möjligt. Jag har mer eller mindre hela mitt vuxna liv varit intresserad av att just få ut mer av mina pengar. Så jag har så långt det gått undvikit att ta lån och har alltid försökt spara åtminstone en mindre summa varje månad. Det har helt enkelt varit mitt sätt att leva och jag har alltså nu tagit det ut till internet. Så här kommer jag skriva lite om vad jag funderar på när det gäller ekonomi.