Små lån

Marknaden för små lån är något som växer stadigt för var år som går. Och det är inte så konstigt egentligen då det är ett väldigt bekvämt lån att ta samtidigt som det är ett väldigt lätt lån att få. Det är nämligen så att även dem som tidigare har misskött sin ekonomi och kanske dragit på sig betalningsanmärkning eller liknande kan få ett sådant här lån. Vissa bolag är mer restriktiva men överlag så gäller det bara att inte ha något aktivt skuldsaldo hos kronofogden så är det lugnt. Att det är så enkelt att få lånet och att det dessutom mer eller mindre riktar sig till dem med dålig ekonomi är något som har gjort att lånet har hamnat lite i skottgluggen i media. Det kommer och går men det är alltid samma diskussion som det handlar om. Att lånet helt enkelt är alldeles för dyrt och att det är en marknad som borde regleras betydligt hårdare än vad det görs.  Och då har vi ändå kommit en bra bit på vägen jämfört med hur det var när lånet dök upp runt år 2006.

Till en början så gick det att få pengarna på bara några minuter vilket gjorde att det kraftigt uppmuntrade till impulsköp. Du kunde helt enkelt stå i butiken och allt du behövde göra var att skicka ett sms så fick du pengarna inom ett par minuter. Det är även därför som de ursprungligen kallades för smslån även om jag tycker det är bättre att kalla de för vad de är, små lån.

Det var även väldigt dåligt med krav på marknadsföringen när det kom till kredit på den tiden. Men med små lånens intåg och att de marknadsförde sig som ett lån med 0 % ränta så tog det inte lång tid innan det kom krav. För bolagen använder sig endast utav fasta avgifter och kunde därför hävda att de inte hade någon ränta på lånet. Men det har istället lett till att det nu är krav att ange den effektiva räntan när man ska ange kredit. Och när man kollar på den effektiva räntan så kan vi konstatera att lånet är allt annat än billigt. Det ligger ofta på flera hundra procent och kan gå upp i över tusen procent.

Så det finns helt klart anledning till att vara väldigt skeptiskt till den här typen av lån. Men då små lån verkligen är ett litet lån som är lätt att få så är det inte konstigt att det lockar. Man kanske tycker att två hundra kronor i avgift är rimligt. Det är helt klart överkomligt en gång men det är fortfarande dyrt för att låna ett par tusen kronor en månad. Men det stora problemet uppstår om det är så att man regelbundet måste ta till små lån för att lösa sin ekonomi i slutet av månaden. Då blir det snabbt en väldigt stor utgift och är man redan ekonomiskt utsatt så är det lätt att det eskalerar och sedan sätter dig i skulder som du inte har en chans att ta dig ur. Så var väldigt försiktig.

Snabblån kan ge pengar på dagen

Safe Piggy Bank

Ibland kan man vara i behov av att få pengar snabbt. Det kan röra sig om en oförutsedd utgift eller ett par fakturor som närmar sig förfallodatum som man måste få betalat. Oavsett vad anledningen må vara kan det vara skönt att veta att det finns snabblån som kan ge dig pengar på dagen. Det allra snabbaste sättet att få ett snabblån är att använda sig av en låneförmedlare. Genom att använda sig av en låneförmedlare, skickar du bara in en enda ansökan, medan förmedlaren sedan vidarebefordrar den till flera olika banker. På så sätt får du flera olika erbjudanden och det är sedan upp till dig att välja vilket erbjudande som passar dig bäst. Många tror att lånemäklare är en försenande mellanhand, men det är precis tvärtom. Då låneförmedlare står högt i kurs hos banker, gör de sitt yttersta för att betala ut lånen så fort som möjligt. Just ‘på dagen’ ska faktiskt tolkas bokstavligt, för i många fall kan man få in pengarna på kontot samma dag som man skickar iväg sin ansökan. Skulle man alltså vara i behov av mera kosing snabbt så kan mycket väl ett snabblån vara vägen att gå. Räntorna kan vara lite högre än vanliga lån då de ställs utan säkerhet, men genom att använda sig av en låneförmedlare blir du garanterad den lägsta möjliga räntan på snabblånet. Testa själv genom att klicka på länken ovanför!

Minilån

Minilån är något som har blivit allt mer populärt bland oss svenskar att ta när det är så att man är i behov av pengar mitt i eller i slutet av månaden. Om det så är att det beror på att man har en allmänt dålig ekonomi eller om det beror på oförutsedda utgifter är ingenting som jag tänker analysera i men allt fler tar dock dessa lånen. Men även om det finns fall med oförutsedda utgifter så finns det också allt för många fall där folk tar minilån utan att egentligen behöva det. Det kan handla om att ta lånet för att köpa en ny snygg tv bara för att den gamla är för tråkig eller ett nytt ljudsystem bara för att man vill ha detta. Sådana här saker ska man absolut inte köpa med ett minilån då det inte kan gå annat än fel. För det första så är minilån ett väldigt dyrt lån och för det andra så är en ny tv eller ett nytt ljudsystem inte något som är nödvändigt. Att betala extra mycket för sådana här saker är inget man bör göra utan här är det bättre att spara ihop pengarna.

Det absolut största problemet är att allt för många har tagit sådana här minilån för att köpa en ny tv och sedan så har de inte fått in mer pengar för att täcka upp för denna kostnaden. Så när lånet ska betalas tillbaka så har man inte pengar för att täcka upp detta vilket innebär att man kommer börja att få en drös med extra kostnader desto längre lånet är obetalt. Och detta är något som går väldigt snabbt. Är det så att detta möjligtvis hade varit en akut kris så kanske man kan leva med det. Men att man drar på sig ännu mer utgifter och avgifter kan vara riktigt illa för ens privat ekonomi. Och är det då dessutom så att man har dragit på sig dessa för en tv så tror jag att man inte kommer må så bra. Så minilån har helt klart sina fördelar och är det så att man verkligen behöver pengarna snabbt. Ja då vet man att det är just med dessa lån som man kan få detta. Ur en privatekonomisk synpunkt är dock dessa lån en ren katastrof. Den effektiva räntan är extremt hög och för de riktigt små lånen kan den uppgå i hela 1000% i en effektiv årsränta. Men är det så att det räddar en ifrån att hamna i djupare trubbel så är det helt klart värt det.

Så kort och gott så har minilån sin plats på lånemarknaden och även om det inte är så att man behöver ta dem så ofta så kan det vara skönt att möjligheten finns där om det nu skulle vara så att man hamnar i den situationen. Det absolut bästa är dock att se till att ha bra koll på sin ekonomi och bygga upp en buffert som kan täcka upp för oförutsedda utgifter och på så vis undvika att ta lån

Tillbaka till verkligheten

När semestertiderna nu till slut är helt över så är det väl bara att återgå till verkligheten. Det är alltid lika skönt att ha semester men allt för många, även mig till en viss del, kan inte slappna av helt då man ändå måste tänka på andra saker så som just sin ekonomi. Och just detta är det jag vill komma ifrån med mitt sparande. Jag behöver inte vara snuskigt rik eller kunna gå i pension nu när jag närmar mig 40. Det jag vill är att när jag får min semester kunna njuta av den till fullo. Jag vill kunna ha pengar för att ta en veckas ledighete under vintern för att ta med familjen på en utlandsresa till något varmt land. När jag har kommit så  långt med mitt sparande. Då är jag nöjd.

Kassabok och budget

Jag gillar verkligen att hålla koll på mina pengar och det är något som jag försöker vara stenhård med att göra. Jag vill inte sitta i slutet av varje månad och undra vart pengarna försvann denna gången. Det finns många fällor när det kommer till privatekonomi och det som jag först märket när jag började att analysera mina utgifter var att en av de större utgifterna för mig bestod av massa små kostnader. Det handlade om godis och kakor och bakelser vilket jag bara älskar att trycka i mig. Men dessa  ~10kr blir på en månad snabbt ett par hundra kronor om inte ännu mer. Det är alltså pengar som bara försvinner rakt ut i sjön då man står där i affären och tänker att tio kronor inte är så mycket. Och det stämmer, tio kronor är inte så mycket. Men blir det tio kronor många gånger så blir det till slut väldigt mycket.

Så genom att jag gjorde en kassabok som jag skrev i dagligen och sedan i slutet av månaden tillsammans med budgeten leta igenom var det är som pengar har gått åt så hittade jag tillslut fällan som jag hade hamnat i.  Och tro mig det finns minst 10 olika poster som är totalt onödiga som du kommer att hitta om du bara sätter dig ner och kollar igenom. Tio saker som du hade kunnat spara pengar på. På ett år så blir detta en väldigt stor summa och det är pengar som du hade kunnat ha roligare med.

Sommar och cykel

Jag är nog inte ensam om att vara ett stort fan av sommaren. Men det är inte bara vädret som jag njuter av även om det såklart är det absolut bästa med sommaren. Men det ger också möjligheter när det gäller att förbättra sin privatekonomi.

Det jag främst tänker på är att ta cykeln när man ska någonstans istället för bilen. Visst går det vintertid med, men när det är sommar så är det dessutom skönt

Att ta cykeln när man sa handla eller när man ska ta sig till jobbet gör att du kan spara väldigt mycket pengar. Har man dessutom familj där alla ska åt olika håll så är det inte lite pengar man sparar varje månad genom att låta cyklarna användas mer.

 

Sommaren närmar sig

Nu är väl detta ett mindre inlägg med fokus på något helt annat än pengar. Jag är bara glad och nöjd över att sommaren äntligen börjar närma sig även här uppe i norr där jag befinner mig. Pengarna mina ligger i säkerhet och jag väntar bara på att semestern börjar om ca en månad. För ovanlighetens skull så känner jag att i år kan jag bara njuta. jag vet att mina pengar med största sannolikhet inte kommer röra på sig speciellt mycket och jag vet även att min ekonomi i allmänhet är väldigt bra. Så med tanke på det och det fina vädret så kan man inte annat än att vara lycklig

att skuldsätta sig

Har själv i mitt liv varit väldigt försiktig när det kommer till att skuldsätta mig. Ska jag ta ett lån ska det vara med en väldigt bra anledning. Exempelvis som att köpa hus. Det jag däremot inte förstår är alla dessa personer som springer runt och tar microlån bara för att köpa nöjesprylar eller kläder.

Microlån eller smslån måste ju vara en av de absolut dummaste sakerna man kan göra rent ekonomiskt. Den effektiva räntan är ju skyhög för ett lån som rör sig om en relativt liten summa. Dessutom som varar i typ en månad. Det är ju inte rimligt hur någon kan tycka att det priset man får betala för dessa microlån är ett okej pris.

Nu kanske det bara är jag som är lite klagande. Men jag är trött att behöva läsa och se på tv där personer, ofta med barn, sätter hela familjen i stora skulder bara för att de inte kan behärska sitt köpbegär. Det är riktigt tråkigt tycker jag, inte minst för barnens skull. Nu

Budgetprogram

Jag har mer eller mindre endast använt mig utav Excel när jag har gjort min budget. Det börjar bli ett par år nu kan man lugnt säga. Det fungerar utmärkt men det känns också som att nu när det börjar komma nya program på alla möjliga håll så borde det även finnas någon form av bra budget program. Så jag tänkte se om det är någon som läser detta som har något tips på ett bra budget program. Gärna något som även har stöd för svenska på något vis. Desto mer valmöjligheter programmet erbjuder desto bättre vore det. tack på förhand

Dags för Loppis

Loppis är något som jag alltid gillat. Dels för att det är otroligt skönt att få lite pengar för sina gamla saker som man ändå hade tänkt slänga. Dels för att det går att hitta riktigt bra saker till en väldigt liten slant. Nu så tycker jag självklart inte att man bara ska gå dit och köpa allt som är billigt. Men om man bara bestämmer sig för att köpa saker man faktiskt kan ha användning för eller saker som man tror att man kan sälja dyrare på exempelvis blocket så har man gjort ett kap. De flesta ser det som en chans att slippa köra till tippen. Och då kan du verkligen förvänta dig låga priser. Så har du möjligheten att gå på lite större loppmarknader så gör de!